3D Televisie technieken

3D Televisie technieken

Iedereen kent ze wel; de papieren brilletjes met een groen en een rood glas die u vroeger kreeg in pretparken op het moment dat u een 3D film gingen kijken. Het was een hele ervaring. Gefascineerd zat u te kijken naar de film, waarbij de vissen langs u heen zwommen en de kogels recht op u af kwamen. Voorheen was dit iets wat we vooral konden ervaren tijdens een dagje in een pretpark. Enkele jaren later begonnen ook bioscopen met het aanbieden van 3D films. Tegenwoordig is dit zelfs thuis mogelijk. De techniek is verandert, waardoor u nu datzelfde kunt ervaren en volledig in een film kunt opgaan terwijl u thuis op de bank zit. In deze blog zullen we uitleg geven over de voor en nadelen van de verschillende technieken die gebruikt worden. Ook wordt er uitgelegd welke techniek waar gebruikt wordt.

De eerste 3D tv techniek; Anaglyph


De techniek die werd gebruikt in pretparken en tevens in bioscopen is de Anaglyph techniek. Bij deze techniek is er inderdaad een rood/groen brilletje nodig om het 3D effect te creëren. De techniek werd in eerste instantie veel gebruikt voor stripboeken in de jaren 50. Later werd deze techniek ook toegepast op films. De beelden voor deze techniek zijn opgebouwd uit een groene en een rode laag. Doordat het brilletje een rood en een groen glas heeft wordt voor het ene oog de rode laag gefilterd en voor het andere oog de groene laag. Doordat onze hersenen in staat zijn om deze beelden samen te voegen krijgen we een afbeelding met diepte te zien.


Passieve 3D TV techniek: polarisatie projectie


Deze passieve 3D TV techniek wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt in bioscopen. De techniek is echter ook beschikbaar voor 3D tv’s. Bij de passieve 3D TV techniek oftewel de polarisatie projectie wordt gebruik gemaakt van polariserende brillen. Dit zijn brillen met grijze glazen. Voor deze techniek wordt de film geprojecteerd door twee projecteren. Beide projecteren laten het licht door in één richting die 90 graden gedraaid zijn van elkaar. De polarisatie bril laat ook het licht door op twee manieren, wederom met 90 graden verschil tussen het linker en het rechter oog. Ook hier komen er dus twee beelden binnen bij onze hersenen en worden ze door ons brein samengevoegd door een beeld met diepte. Het nadeel van tv’s met deze techniek is dat de 2D beeldkwaliteit beïnvloedt kan worden doordat het beeld in tweeën word gesplit.
Actieve 3D TV techniek: wissel projectieOok de actieve 3D TV techniek wordt gebruikt voor bioscopen en tv’s. Waar de bovenste twee technieken enigszins op elkaar lijken is deze techniek erg verschillend. Bij de actieve 3D techniek komen de beelden voor het linker en het rechteroog vlak na elkaar op het scherm. De bril die bij deze techniek wordt gedragen wordt de shutter bril genoemd. Om te zorgen dat de beelden bij het goede oog binnen komen wordt het zicht om en om een fractie van een seconde geblokkeerd. Ook hier zorgen de hersenen ervoor dat de twee beelden samen gevoegd worden tot één diepte beeld. Bij deze techniek is het erg belangrijk dat de bril synchroon loopt met de beelden op tv. Hiervoor wordt een sensor gebruikt. Dit is de techniek die gebruikt wordt voor de meeste 3D tv’s. Nadelen van deze 3D TV techniek zijn dat de brillen op batterijen werken, vrij zwaar en erg duur zijn. Daarnaast kan er flikkering en crosstalk voorkomen bij deze techniek.


Autostereoscopisch: 3D tv zonder brilBij de nieuwste techniek, Autostereoscopisch, is het niet langer nodig om een bril te dragen. Bij deze 3D TV techniek worden twee beelden op hetzelfde moment op het scherm vertoond. Door het filter die voor het scherm wordt geplaatst komen de pixels van ene beeld alleen in het rechter oog en de pixels van het andere beeld alleen in het linker oog. Vervolgens maken onze hersenen er wederom één beeld van. Helaas is deze tv techniek nog niet optimaal. Het 3D beeld komt alleen goed binnen vanaf bepaalde punten. Zodra iemand te schuin op het beeld kijkt of zijn hoofd draait werkt het 3D effect niet meer. Verder is ook het beeld van deze techniek vrij donker aangezien er voor beide ogen lichtstralen worden geblokkeerd.

Elke fabrikant heeft een eigen voorkeur voor het gebruik van bepaalde 3D technieken. Zoals uit de informatie hierover blijkt heeft elke techniek zijn voor en nadelen. U kunt zelf bepalen welke techniek voor u het meest geschikt is. Natuurlijk zullen er de komende jaren nog veel ontwikkelingen volgen, waardoor de technieken zich zullen verfijnen. 


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Reageren
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
J&S | Algemene voorwaarden | Privacy statement
Copyright © 2016-2017