5 tips om internet oplichting te voorkomen!

  • Geplaatst op
  • Door Jean-nara
  • 0
5 tips om internet oplichting te voorkomen!

Het is december, de maand waarin we allemaal extra uitgeven aan de feestdagen. We bestellen allemaal steeds meer online aangezien dat beter uitkomt met onze drukke levens. Cadeaus voor Sinterklaas of voor onder de kerstboom. En dit willen we graag zo goedkoop mogelijk doen. Soms vergeten we daarbij echter op te letten of we wel van een eerlijke bron kopen. Hier een aantal tips om te voorkomen dat je in het net van de welbekende internetoplichter terecht komt. Zij zijn rond deze tijd van het jaar extra actief. Waarschijnlijk omdat zij zich ervan bewust zijn dat wij in deze tijd van het jaar minder op onze hoede zijn en daardoor meer open staan voor oplichting.

Onze 5 tips:


  1. Controleer de verkoper gegevens met behulp van Google. Denk hierbij aan het IBAN-nummer (voer hierbij alleen letters en cijfers in), het e-mailadres, telefoonnummer of de url van een webwinkel. Mailadressen van marktplaats kan je niet altijd controleren. Hier zijn namelijk ook particulieren actief.
  2. Klik niet zomaar op links ook al lijkt de mail van een legitieme bron te komen. Als je niet hebt meegedaan aan een winactie dan is de kans dat je een prijs hebt gewonnen in feite 0,0%. Phishing mails en mails die malware bevatten zijn bijna niet meer van het origineel te onderscheiden. Spelfouten worden nog maar zelden gemaakt nu ook Google spellingscontrole heeft.
  3. Wees extra voorzichtig als iets te mooi klinkt om waar te zijn. Als je dure items via marktplaats of andere kanalen voor een spotprijs kan krijgen dan is de kans groot dat ze van de vrachtwagen zijn gevallen. Het kan ook zijn dat deze items je via een webshop worden aangeboden, benader deze ook met een beetje gezond wantrouwen. Zoals bij de eerste tip al staat, controleer hun gegevens. Zijn deze niet helemaal transparant of moeilijk te vinden, bestel dan niet.
  4. Controleer bij betalen via iDeal altijd of je naar de beveiligde site van je bank wordt geleid, dit kan je zien aan het slotje in je adresbalk of onderin het scherm. En controleer dan ook nogmaals de gegevens die er staan vermeld bij je betaling voordat je op akkoord klikt voor je transactie. Heeft de webshop waar je een aankoop wilt doen ook de mogelijkheid om via creditcard te betalen dan kan je ook hiervoor kiezen. Als je betaald met creditcard zijn je aankopen verzekerd en kan je ook een terugvordering doen als het artikel niet wordt geleverd.
  5. Winkel je via een webshop kijk dan of zij zijn aangesloten bij de Stichting Webshop Keurmerk of bij Thuiswinkel Waarborg. Deze organisaties zorgen er namelijk onder andere voor dat je er zeker van bent dat je veilig kunt betalen en dat je privacy (gegevens) gewaarborgd worden.

 

Mocht jij het slachtoffer zijn geworden van internetoplichting geef dit dan altijd aan bij de politie. Ook al is het voor een klein bedrag. De gegevens die jij aan hen verstrekt worden in een database opgeslagen en beschikbaar gesteld voor anderen. Zo verklein je de kans dat anderen ook slachtoffer worden van de oplichter.

 

Je zal je wellicht afvragen waarom wij van Tech66 deze blog plaatsen. Wij leveren zelf goedkope tech-producten met extra service aan onze klanten. Wij vinden het dan ook een kwalijke zaak dat er mensen zijn die misbruik maken van andere mensen die op hun uitgaven willen letten. Dit is de reden dat wij een aantal punten bij de consument onder de aandacht willen brengen die kunnen helpen voorkomen dat zij hun geld aan een onbetrouwbare bron kwijt raken.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Reageren
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
J&S | Algemene voorwaarden | Privacy statement
Copyright © 2016-2017