Bluetooth oordopjes slecht voor gezondheid?

  • Geplaatst op
  • Door Daan
  • 0
Bluetooth oordopjes slecht voor gezondheid?

Tegenwoordig zijn er steeds meer producten die u met uw smartphone, laptop of tablet kunt verbinden door middel van een bluetooth-signaal. Dit brengt vele voordelen met zich mee, maar er rijzen ook steeds meer vragen over de gezondheids-effecten van de straling die met bluetooth vrij komt. In dit artikel bespreken we wat bluetooth is, wat u ermee kunt en welke effecten het bluetooth-signaal kan hebben.

Bluetooth: draadloze verbinding tussen apparaten
Om de effecten en het gebruik van bluetooth te bespreken, moet u eerst weten wat bluetooth is. Het bluetooth-signaal gaat via een radiofrequentie en is een vorm van elektromagnetische straling. Deze is in vrijwel alle landen hetzelfde. Het bluetooth-signaal is ontwikkeld om bestanden over korte afstanden draadloos te kunnen overdragen tussen verschillende apparaten. Het signaal reikt ongeveer tien meter, en kan zelfs door muren heen. Hierdoor kan bluetooth gemakkelijk gebruikt worden voor het verbinden van apparaten die draagbaar zijn, zoals de tablet, smartphone en laptop.
 

Toepassingen van het bluetooth-signaal
Bluetooth is tegenwoordig in vrijwel elk elektronisch apparaat ingebouwd. Oorspronkelijk is het signaal ontwikkeld om ervoor te zorgen dat kabels overbodig werden. Op de markt zijn bijvoorbeeld veel bluetooth oordopjes, koptelefoons en speakers om het luisteren van muziek aangenamer te maken. De technologie van bluetooth wordt ook ingezet voor veiliger verkeer: bluetooth headsets maken het mogelijk om met twee handen te sturen en tegelijktertijd te bellen. Naast deze toepassingen wordt bluetooth ook gebruikt om bestanden en andere data te verzenden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld video’s en muziekbestanden. Bovendien is het verzenden van bestanden via deze weg kosteloos, in tegenstelling tot het verzenden van bestanden via bijvoorbeeld het 4G-netwerk.
 

De effecten van bluetooth
Maar wat zijn nu eigenlijk de effecten van de radiogolven waarmee bluetooth werkt op de gezondheid van de gebruiker? Studies naar de effecten van elektromagnetische straling lopen qua conclusies nogal uiteen. Er zijn veel claims dat de radiogolven gevaarlijk zijn voor bijvoorbeeld je hersenen omdat ze de beschermende laag eromheen kunnen aantasten. Daarnaast wordt ook het thermisch effect van bluetooth genoemd: de radiogolven worden in het lichaam omgezet in warmte. Dit kost het lichaam energie. Deze twee zaken zijn echter pas schadelijk in een zeer hoge dosis. Een smartphone heeft echter een relatief laag zendvermogen, wat maakt dat de effecten relatief klein zijn. Een ook vaak gehoorde claim is dat een uur blootstelling aan straling van de zon gevaarlijker is. Als voorzorgsmaatregelen kunt u zo min mogelijk gebruik maken van apparaten met bluetooth of deze optie uitschakelen wanneer u deze niet nodig heeft.
 

Stralingseffecten verminderen
De voordelen van bluetooth wegen op dit moment op tegen de – onduidelijke – nadelen van de technologie:
- Geen gedoe meer met kabeltjes
- Geen kosten voor het verzenden van bestanden
- Zorgen voor veiliger gebruik in het verkeer


Hierbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat meer onderzoek naar de effecten van bluetooth nog steeds gewenst is.
  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Reageren
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
J&S | Algemene voorwaarden | Privacy statement
Copyright © 2016-2017