Capacitieve & resistieve touchscreens

  • Geplaatst op
  • 0

Touchscreens zijn tegenwoordig alom aanwezig bij apparaten die we gebruiken in het dagelijks leven. Letterlijk vertaald naar het Nederlands zijn touchscreens ‘aanraakschermen’. Het idee van een touchscreen is dat je met een aanraking instructie geeft aan een apparaat om een bepaalde actie uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld het openen van een applicatie zijn, of het scrollen door een webpagina. Dit moet nauwkeurig en het liefst zo snel mogelijk gebeuren. Apparaten die gebruik maken van touchscreens zijn bijvoorbeeld telefoons en tablets. Maar ook steeds meer bedieningspanelen voor bijvoorbeeld het regelen van verwarming of andere diensten maken gebruik van touchscreens. Niet elke touchscreen werkt echter hetzelfde, en is voor elk doeleinde geschikt. Hieronder zullen een aantal soorten touchscreens worden besproken, en de voor- en nadelen van deze touchscreens op een rijtje worden gezet.

"Touchscreens, niet meer weg te denken uit het dagelijks leven"
Hoog sensitief en daardoor een snel in reactie: capacitieve touchscreens

Capacitieve touchscreens worden tegenwoordig het meest gebruikt bij de laatste generaties smartphones en tablets. Deze touchscreens zijn licht elektrisch geladen. Bij aanraking neemt de elektrische lading af, en registreert de tablet waar dit het geval is om vervolgens de bijbehorende actie uit te voeren. Een capacitief scherm is erg gevoelig, waardoor bij een lichte aanraking meteen een actie wordt uitgevoerd. Een nadeel is dat dit soort touchscreens zo zijn ontworpen, dat de elektrische lading alleen door het menselijk lichaam kan worden geleid. Elk ander materiaal, zoals een handschoen of een stylus, vermindert of blokkeert de geleiding waardoor de tablet of smartphone helemaal niet reageert. Door de gevoeligheid is het gebruik van twee vingers voor bijvoorbeeld vergroten en verkleinen van een afbeelding wel mogelijk. De tablets van Ainol die wij verkopen hebben allemaal een dergelijk scherm (bijv. Ainol Novo 10 Captain of Ainol BW1).
 Schermen die tegen een stootje kunnen: resistieve touchscreens

Resistieve touchscreens werken met behulp van het detecteren van drukverschillen. Deze soorten touchscreens zijn opgebouwd uit twee lagen met daartussen een elektrische lading. Wanneer er druk wordt uitgeoefend op het scherm, raken de twee lagen elkaar. Op basis van de plaats waar het scherm weerstand meet, wordt de gewenste actie uitgevoerd. Het voordeel van dergelijke touchscreens is dat niet alleen met blote handen, maar ook met andere voorwerpen of materialen een apparaat kan worden bestuurd, bijvoorbeeld met een stylus of met een handschoen. De reactiesnelheid van het systeem ligt iets lager dan bij capacitieve touchscreens. Resistieve touchscreens zijn wel minder gevoelig voor krassen en ook iets goedkoper dan hun capacitieve broertjes en zusjes. Bij smartphones zie je vrijwel alleen nog maar capacitieve touchscreens, omdat resisitieve schermen iets aan beeldkwaliteit en snelheid inboeten. Goedkopere tablet-merken of bijvoorbeeld producenten van navigatie-apparatuur maken echter nog steeds gebruik van deze vorm van touchscreens.


Andere vormen van touchscreens

Naast capacitieve en resistieve touchscreens bestaat er ook een soort scherm dat werkt met ultrasone technieken. Deze techniek werkt met geluidsgolven, en meet waar tussen een zendende en ontvangende sensor het geluid wordt onderbroken. Deze techniek is vooralsnog te duur voor gebruik in apparaten voor consumenten. Infrarood of optische touchscreens werken op eenzelfde manier; ook hierbij wordt gemeten waar de infraroodgolven worden onderbroken om zo een actie in gang te zetten. Beide technieken werken niet op basis van druk of aanraking, maar op basis van onderbreking van een bepaalde golf (geluid of straling). Deze soorten touchscreens komt u echter bijna niet tegen bij tablets of smartphones.


Wanneer gebruikt u ze niet?

Dagelijks komt u vast een zeker minstens één keer letterlijk in aanraking met een touchscreen. Voor elk gebruik is een bepaald soort touchscreen handiger dan een andere soort. Het meest heeft u te maken met capacitieve touchscreens, omdat deze technologie voor de consument op dit moment het snelst en gevoeligst is. Maar onder andere omstandigheden zijn dit misschien niet de meest belangrijke criteria voor een apparaat. Met bovenstaande informatie kunt u op zoek naar de beste koop die aansluit bij uw wensen.
Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Reageren
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
J&S | Algemene voorwaarden | Privacy statement
Copyright © 2016-2017