Een veelzijdig snoepje: het Android-besturingssysteem

  • Geplaatst op
  • Door Daan
  • 0
Een veelzijdig snoepje: het Android-besturingssysteem

Het marktaandeel van smartphones met een Android-besturingssysteem groeit met het jaar, terwijl iPhones die draaien op iOS steeds meer terrein moeten prijsgeven. In 2013 was Android nog goed voor 79% van de markt tegenover 14,2% voor iOS.

In 2014 daalde het marktaandeel voor het besturingssysteem van Apple verder naar 11,7%, terwijl Android opnieuw winst pakte en steeg naar 84.7%. Uit cijfers met betrekking tot de loyaliteit aan een besturingssysteem, gaan Android en iOS nek-aan-nek. 82% van de Android-gebruikers zegt bij Android te blijven, terwijl 78% van de iOS-gebruikers opnieuw een iPhone koopt. De winst van het besturingssysteem Android zit hem dus met name in de nieuwe gebruikers. Enige terughoudendheid bij de interpretatie van deze resultaten is wel van belang, omdat verschillende andere onderzoeken een andere uitkomst hebben.


Hoe dan ook, Android is de grootste. Hoogste tijd dus om eens wat voordelen en functies van dit besturingssysteem van Google onder de loep te nemen.


 

Handige functies van het Android-besturingssysteem
1. Plaats belangrijke informatie op je openingsscherm. Ben je ergens allergisch voor, heb je een bepaalde ziekte of wil je gewoon een leuke boodschap op je scherm waarvan je gaat lachen? Dat kan met Android. Ook handig: zet je contactgegevens (bijvoorbeeld e-mailadres) hier neer. Heb je een code ingesteld of maakt je telefoon gebruik van vingerafdrukherkenning, dan kan de eerlijke vinden je toch bereiken en heb jij snel weer je telefoon terug.
2. Voor Apple-gebruikers al een bekend fenomeen, en nu ook beschikbaar voor Android-gebruikers: een telefoonzoekfunctie. En dan bedoelen we niet een zoekfunctie op je smartphone, maar de mogelijkheid om je telefoon met behulp van GoogleMaps op te sporen. Is je telefoon dus gevonden dus gevonden door een niet zo eerlijke vinder, dan heb hem of haar zo in de smiezen.
3. Omdat smartphones steeds meer van onszelf kunnen prijsgeven, wil je ervoor zorgen dat niet iedereen bij al je informatie kan. Wil je iemand een grappig bericht op Facebook laten zien, of interessant bericht op een nieuws-app? Pin deze dan vast. De bekijker kan nu niet ‘per ongeluk’ door je contactenlijst gaan of eens even rustig je WhatsApp-gesprekken gaan doorlezen.

 

Voordelen voor de gebruikers van het besturingssysteem van Google
1. Verreweg de meeste apps zijn beschikbaar voor Android-gebruikers. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen apps te verkrijgen (die hoeveelheid past niet eens op een enkele smartphone), via de Google Playstore. Een ruime keuze dus uit zowel gratis als apps waarvoor je (een klein bedrag) moet afrekenen om ze te kunnen gebruiken.
2. Waar iOS-gebruikers alleen kunnen kiezen uit de iPhone, hebben de Android-gebruikers een ruime keuze uit ontzettend veel merken en modellen. Hiervan zijn de bekendste Samsung, HTC, LG, Sony en het Chinese Huawei. Google’s eigen Google Nexus beschikt natuurlijk ook over dit systeem. Er is dus altijd wel een telefoon die bij je past en jouw identiteit het beste weergeeft.
3. De instellingen van het systeem zijn geheel naar eigen inzicht aan te passen. In eerste instantie zou de minder geoefende gebruiker door de bomen het bos niet meer kunnen zien, maar aan de andere kant biedt dit ook mogelijkheden en kunnen gebruikers hun telefoon personaliseren.

 

Android vs. iOS
Natuurlijk heeft iOS ook een paar voordelen ten opzichte van Android. Zo duurt het vaak lang voordat software-updates voor elk Android-toestel beschikbaar zijn, terwijl dit bij Apple meteen het geval is. Bovendien kunnen smartphone-fabrikanten veel aanpassen binnen het Android-besturingssysteem. Hierdoor zal het overal iets andere tot uiting komen. Of dit vervelend is, is echter de vraag. Daarnaast is het oplaadkabeltje voor elke Android-telefoon hetzelfde, dus je kan bijna altijd wel ergens je smartphone opladen, in tegenstelling tot de lightning-aansluiting van Apple. Bovendien hebben de Android-versies leuke versie-namen, bijvoorbeeld Lollipop en KitKat, jammie!Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Reageren
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
J&S | Algemene voorwaarden | Privacy statement
Copyright © 2016-2017