Gratis films kijken via mediabox nog steeds legaal.

 • Geplaatst op
 • Door Jean-nara
 • 1
Gratis films kijken via mediabox nog steeds legaal.

Nederland was voorheen het enige land waar je kon downloaden zonder te worden vervolgd. Tegenwoordig is dat veranderd, downloaden is illegaal geworden. Maar hoe zit dat nu met streamen? Met alle aanklachten die worden ingediend en de boetes die mensen om de oren vliegen wegens het streamen via PopCorn time kan het zijn dat je je begint af te vragen of het nu wel of niet is toegestaan om te streamen. Laten wij het nu zelf ook op de voet volgen en je kunnen vertellen dat het voorlopig nog wel is toegestaan om te streamen. Want wie wilt nou niet legaal gratis films kijken?

Mediabox

De meeste mensen streamen via een mediabox of via een mediastick als zij hun laptop niet gebruiken. Dit is een ideale oplossing voor als je nog ander werk moet doen op je laptop maar wel graag een film wilt kunnen kijken. Via een mediabox of stick kan je ook bijvoorbeeld Netflix streamen. Dit is dan geen gratis medium waar je films kan kijken maar het is wel een legale bron volgens de termen van het Europese Hof van Justitie. En een groot voordeel van Netflix is de uitstekende beeldkwaliteit.

Wat is nou precies een mediabox of een mediastick?  In principe is het een box of stick waarmee je van je tv een smart tv kan maken. Sommige mensen die een smart tv hebben gebruiken alsnog een mediabox of mediastick omdat deze het WiFi signaal vaak beter en stabieler oppakt dan de tv zelf. Ook  kan er veel meer op geïnstalleerd worden dan een normale smart-tv.

Streamen vs. downloaden


Streamen is wat anders dan downloaden. Als je een film download blijft het achter op je harddrive maar als je hem streamt dan verdwijnt deze weer zodra deze gedecodeerd is. Wat het dan ook moelijker te bewijzen maakt dat je het beeld wat je hebt bekeken hebt gedeeld met anderen. Wat wel weer als illegaal kan worden gezien. Om die reden hebben een aantal mensen die PopCorn time gebruiken wel al boetes gehad in bijvoorbeeld Duitsland. In Nederland zijn hiervoor nog geen boetes gevallen. Het hof heeft wel een aantal vragen gesteld met betrekking tot het streamen die nog beantwoord moeten worden. Dan pas kunnen zij een weloverwogen oordeel geven met betrekking tot streamen en of het wel of niet illegaal is. Hieronder kan je de vragen nog eens op zichzelf lezen.

Het downloaden van auteursrechtelijk beschermde muziek, films, games en/of boeken is wel illegaal. Je kan hier dan ook voor beboet worden. Doordat ‘Brein’ zich voornamelijk op de commerciële downloaders focust is de kans dat je als individu wordt aangepakt erg klein. Tenzij je een first uploader of een grote uploader bent. Dit houdt in dat jij als eerste materiaal beschikbaar stelt voor anderen om te downloaden. En als je dit vaak doet, ook al is het als hobby, dan ben je een grote uploader en kan je een flinke boete verwachten. Het hoogste bedrag waar ‘Brein’ voor heeft geschikt is €12.500,-.De rechtbank heeft de volgende vragen aan de hoogste Europese rechter gesteld met betrekking tot het streamen van films en ander auteursrechtelijk materiaal.

Met betrekking tot mededeling aan het publiek

 • Is er sprake van een ongeautoriseerde openbaarmaking door de verkoop van een voorgeprogrammeerde mediaspeler met hyperlinks naar (illegale) websites waarop werken (films, series, sportwedstrijden, muziek) ongeautoriseerd toegankelijk zijn?
 • Maakt het daarbij verschil 
  - of de werken niet eerder legaal op internet openbaar zijn gemaakt of enkel achter een paywall?
  - of de add-ons vrij beschikbaar zijn en ook door gebruikers zelf zijn te installeren?
  - of de websites ook zonder de mediaspeler direct te benaderen zijn?


Met betrekking tot het streamen uit ongeoorloofde bron

 • Is er sprake van het wettelijk vereiste 'rechtmatig gebruik' als er een tijdelijke reproductie wordt gemaakt bij het streamen van een werk dat ongeautoriseerd toegankelijk is op een (illegale) website?
 • Of is het anders in strijd met de driestappentoets (die onder meer vereist dat een uitzondering op auteursrecht geen afbreuk doet aan de wettige belangen van de rechthebbenden en de normale exploitatie niet schaadt)?

Bron: anti-piracy.nlWat wij dus hebben kunnen achterhalen is dat Brein zich via deze rechtzaak met name richt op aanbieders van vooraf geprogrammeerde mediaboxen. Die worden geadverteerd met termen zoals “nooit meer naar de bioscoop” en “Netflix is verleden tijd”. Dit omdat deze aanbieders mensen aanmoedigen om gebruik te maken van louche bronnen, torrents, die als illegaal worden beschouwd.

Wij zullen de voortgang van deze rechtzaken zo goed mogelijk blijven volgen zodat wij jullie ook op de hoogte kunnen houden. Conclusie voor nu is: geniet nog van je legale mediabox, mocht je deze nog niet in je bezit hebben? Kijk dan in ons assortiment!
 
Reacties

 1. Dre Dre

  Ik denk dat het downloaden en streamen moet goedkoop en betaalbaar worden en het zal de iligela versie te beperken. Ook als het streamen en downloaden van websites proberen verblijf zo up-to-date en actueel mogelijk zal helpen doden illegale sites.
  Ook ik denk niet dat dit zal de film gaan industrie schaden als we naar de bioscoop niet alleen om iets te zien, maar voor de ervaring.

  I think downloading and streaming needs to become cheap and affordable and it will limit the iligela version. Also if the streaming and downloading sites try stay as up to date and current as possible will help kill illegal sites as well.
  Also I do not think this will harm the movie going industry as we go to the movies not just to see something but for the experience.

Reageren
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
J&S | Algemene voorwaarden | Privacy statement
Copyright © 2016-2017