Het belang van ergonomisch werken

  • Geplaatst op
  • 0
Het belang van ergonomisch werken

Er wordt al jaren lang onderzoek naar ergonomisch werken gedaan. Doordat het aantal kantoorbanen in de wereld de afgelopen jaren explosief is gestegen zal het belang van ergonomisch werken alleen maar blijven toenemen. Klachten als rug -en schouderpijn zijn namelijk veelgehoord op betreffende werkplekken. Daarnaast zorgt het ergonomisch werken niet enkel voor minder lichamelijke klachten maar zal een goede werkplek ook bijdragen aan de productiviteit en kwaliteit van afgeleverd werk. In dit artikel een aantal tips met betrekking tot ergonomie op kantoor.

Bureaus

Mensen met een kantoorbaan zitten het grootste gedeelte van de dag stil. Om meer lichamelijke activiteit te stimuleren heeft elk kantoor baat bij een zit-sta-bureau. Doordat men kan afwisselen tussen staand en zittend werk zal er niet te lang één enkele houding worden aangenomen. Door geregelde afwisseling van houding zullen gewrichten niet verkrampen en minder klachten ontstaan.

Monitors

Het is van belang dat het beeldscherm op de juiste hoogte staat. Om nekklachten en oogvermoeidheid te voorkomen moeten de beeldschermen op ooghoogte worden geplaatst. Verstelbare bureaus en onderzetters kunnen hierbij helpen. De afstand tussen ogen en scherm moet gemiddeld een armlengte zijn zodat er genoeg ruimte overblijft voor het toetsenbord en de armen.
 

Bureaustoelen

Er worden erg vaak bureaustoelen aangeschaft die lekker zitten maar achteraf niet geschikt blijken te zijn voor een lange werkdag. De juiste bureaustoel is naar formaat aan te passen en heeft zodoende een verstelbare rugleuning, verstelbare armleuningen en een verstelbaar zitvlak. Hierbij is het van belang de hoogte te kunnen veranderen. In een veel gebruikte stoel is voornamelijk goede ondersteuning erg fijn.
 

Toetsenbord en muis

Veelal treden klachten aan de polsen op. Deze klachten kunnen voorkomen woorden door aanschaf van het juiste muis en toetsenbord. Ook de afstand van het toetsenbord is hierbij van belang. Een vrije ruimte van 15 centimeter tussen het uiteinde van de tafel en het toetsenbord is ideaal. De ergonomische muis zorgt voor minder belasting door bijvoorbeeld vorm en touchpad. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Reageren
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
J&S | Algemene voorwaarden | Privacy statement
Copyright © 2016-2017