Koolstofmonoxidevergiftiging. Hoe ontstaat het en hoe te voorkomen

Koolstofmonoxidevergiftiging. Hoe ontstaat het en hoe te voorkomen

Koolstofmonoxide vergiftiging, iedereen heeft er wel eens over gehoord. Toch vallen er elk jaar weer nieuwe slachtoffers door deze stille moordenaar. In dit blog gaan we dieper in op wat deze vergiftiging precies inhoud. Er wordt onder andere besproken hoe het ontstaat. Verder wordt er ook uitgelegd hoe u het kunt herkennen en belangrijker nog, hoe u het kunt voorkomen.

Elk jaar nieuwe slachtoffers door koolstofmonoxidevergiftiging

Er zijn geen exacte cijfers bekend van het jaarlijkse aantal slachtoffers van koolstofmonoxide vergiftiging. Naar schatting komen er jaarlijks tientallen mensen te overlijden als gevolg van koolstofmonoxidevergiftiging. Daarnaast worden er ook nog eens rond de 200 mensen per jaar opgenomen in ziekenhuizen. Regelmatig horen we in het nieuws dat deze stille moordenaar slachtoffers heeft gemaakt. Opvallend is dat veel slachtoffers van koolstofmonoxide worden gemaakt in de winter. Dit komt vaak door een defecte CV ketel of gaskachels en brandhaarden met een verstopte lucht afvoer.


Meestal horen we alleen over de gevallen van acute koolstofmonoxide vergiftiging. Zo zijn er meerder nieuwsberichten te vinden over mensen die overleden zijn door de CO vergiftiging. In januari 2010 zijn er in Leiden een vrouw en een hond overleden, doordat er een grote hoeveelheid koolstofmonoxide vrij is gekomen door een kapotte geiser. In hetzelfde jaar in december is er een jong koppel uit Meppel slachtoffer geworden door deze dodelijke gas. In dit geval was de oorzaak een verkeerd afgestelde CV ketel en een slechte installatie van de luchtafvoer. In 2012 volstrekte zich een drama toen twee meisjes van 11 en 12 jaar het leven lieten na een blootstelling en een hoge dosis koolstofmonoxide. Hier was de wind de oorzaak. Door een harde wind werd de giftige gas via de afvoer terug het huis in geblazen. Ook in januari 2014 is er een persoon overleden in Nieuwolda nadat de persoon werkzaamheden verrichtte aan zijn CV ketel.

Uit deze gegevens blijkt wel dat een koolstofmonoxide vergiftiging voornamelijk wordt veroorzaak door kapotte verwarmingsketels. Echter kan de koolstofmonoxide zich ook verspreiden op het moment dat de wind ervoor zorgt dat de giftige gas niet goed afgevoerd kan worden. Maar wat houdt deze vergiftiging nou precies in en hoe ontstaat het?
 

CO vergiftiging: wat is het en hoe ontstaat het?


Koolstofmonoxide vergiftiging wordt ook wel CO vergiftiging genoemd. Koolstofmonoxide is een stof die vrijkomt bij een onvolledige verbranding. De koolstofmonoxide produceert pas een gevaarlijke hoeveelheid als er te weinig zuurstof aanwezig is.

Hoe ontstaat koolstofmonoxide


Vormen van CO waar we in het dagelijkse leven mee te maken krijgen zijn: sigaretten rook en uitlaatgassen, echter heeft het in deze situatie weinig gevaarlijke gevolgen. Koolstofmonoxide heeft vaak wel gevaarlijk gevolgen als het geproduceerd wordt door verwarmingsketels, brand of gaskachels en haardvuren waarbij geen goede afvoer van het gas is. Vooral huizen die verwarmd worden door een haardvuur, een gaskachel of door een niet elektrisch (water) verwarmingstoestel lopen het risico op koolstofmonoxide vergiftiging.

Hoe komt koolstofmonoxide in uw lichaam?


Op het moment dat er een grote hoeveelheid koolstofmonoxide ontstaat wordt dat vermengd met de lucht die we inademen. Zodra we normale zuurstof (O2) inademen wordt dit via onze longen naar het bloed vervoerd. Ook CO wordt naar ons bloed afgevoerd, echter hecht CO zich sneller en steviger vast aan onze bloedcellen, waardoor de O2 zich niet meer aan de bloedcellen kan hechten. Als er een grote hoeveelheid koolstofmonoxide in de lucht zit die wij inademen, zorgt dit er dus voor dat zuurstof niet meer in ons bloed opgenomen kan worden. Op het moment dat dit gebeurt spreekt men van een CO of koolstofmonoxide vergiftiging.


Een koolstofmonoxide vergiftiging herkennen

Koolstofmonoxide is een gas die moeilijk te herkennen is. CO gas is namelijk geurloos en kleurloos. Daarnaast is er geen enkele manier voor mensen om de gas op te merken, doordat de CO gas ons niet irriteert. Bij extreme CO vergiftigingen wordt het gas vaak niet tijdig opgemerkt, waardoor de persoon bewusteloos raakt en vervolgens overlijd aan de koolstofmonoxide vergiftiging.  Er zijn twee vormen van koolstofmonoxide vergiftiging.


Acute koolstofmonoxide vergiftiging


Een acute koolstofmonoxide vergiftiging ontstaat als een persoon wordt blootgesteld aan een hoge concentratie CO voor een korte tijd.  Bij een acute CO vergiftiging  vertoond een persoon plotseling de volgende symptomen:
 • Een zwak gevoel
 • Braken
 • Bewegen wordt moeilijk
 • Bewusteloosheid
 • Comateuze toestand
 • Ademstilstand

Op het moment dat deze symptomen worden opgemerkt bij één of meerdere personen in de ruimte moet u direct de ruimte verlaten. Hoe langer u wordt blootgesteld aan de koolstofmonoxide des te hoger het risico op een ademstilstand.


Chronische koolstofmonoxide vergiftiging


Naast de acute koolstofmonoxide vergiftiging is er ook de chronische koolstofmonoxide vergiftiging. Dit houdt in dat de CO vergiftiging niet per definitie tot overlijden leidt. De symptomen van chronische koolstofmonoxide vergiftiging zijn: 
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Zwak voelen
 • Hoofdpijn
 • Braken

Chronische CO vergiftigingen kan ook komen doordat er kleine hoeveelheden koolstofmonoxide in de ruimte komen. Indien dit het geval is wordt het aangeraden om alle deuren en ramen open te zetten en de oorzaak te achter halen. Er zijn een aantal externe symptomen die u kunnen wijzen op een overvloed aan koolstofmonoxide.

 • Een extreme luchtvochtigheid
 • Roetafzetting om uw gas of brandhaard wijst op een verstopte afvoer
 • Gele vlammen geven aan dat er een onvolledig brandingsproces plaatst vindt
 • Bezoekers die allemaal klagen over duizeligheid en hoofdpijn na een bezoek
 • Huisdieren die zich onrustig gedragen


Voorkom een koolstofmonoxide vergiftiging


Wilt u geen slachtoffer worden van deze stille moordenaar? In dat geval is het verstandig om het te voorkomen. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om een CO vergiftiging te voorkomen. 

Hieronder zullen we uitleggen wat u kunt doen om een koolstofmonoxide vergiftiging te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat er altijd voldoende aanvoer van zuurstof is. Als er te weinig zuurstof in de ruimte is word de kans groter dat er een onvolledige verbranding plaats zal vinden
 • Zorg voor voldoende en schone afvoerkanalen. Laat dus jaarlijks uw schoorsteen vegen.
 • Onderhoud de verwarmingstoestellen. Vooral na de zomer kan het zijn dat er iets kapot gaat, doordat hij een tijdlang minder intensief gebruikt is.
 • Gebruikt u een gaskachel of een brandhaard? Houdt dan de wind in de gaten, zodat de giftige gas niet terug geblazen wordt in uw huis.
 • Installeer een koolstofmonoxide meter in huis.


Al deze stappen zijn belangrijk in het voorkomen van een koolstofmonoxide vergiftiging. Een koolstofmonoxide meter is erg handig. De meter zal u waarschuwen zodra er een verhoogde concentratie van CO in de lucht zit. Op het moment dat de meter afgaat moet u proberen om te zorgen dat er voldoende zuurstof in het huis kan komen en dat de lucht goed wordt afgevoerd. Belangrijk is om niet te lang in huis te blijven, maar zo snel mogelijk de ruimte te verlaten en professionele hulp in te schakelen.


Een koolstofmonoxide vergiftiging kan dus voorkomen worden door regelmatig onderhoud, goede ventilatie en melders die u waarschuwen. Helaas zijn er nog te veel mensen die besparen op kosten voor onderhoud, koolstofmonoxide melders en het schoonmaken van de luchtafvoer. Zorg ervoor dat u geen slachtoffer wordt van deze stille moordenaar en loop uw huis eens na om te kijken of er bij u een verhoogd risico is!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Reageren
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
J&S | Algemene voorwaarden | Privacy statement
Copyright © 2016-2017