Smartphone opladers; welke aansluiting hoort bij welke telefoon?

Smartphone opladers; welke aansluiting hoort bij welke telefoon?

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Heeft u thuis een la vol met opladers voor telefoons en durft u ze niet weg te gooien omdat u bang bent dat u de verkeerde weg gooit? In dat geval is het aan te raden om verder te lezen. In dit blog wordt er een einde aan dat probleem gemaakt. Voor elke aansluiting wordt uitgelegd voor welke smartphone ze geschikt zijn. Daarnaast zullen er ook connectors voorbij komen die u bijvoorbeeld voor uw tablet gebruikt. De connectors die besproken worden in dit blog zijn de Apple lightning, de Apple 30 pins, de micro USB en de mini USB en de USB.

Android en Apple opladers

Het eerste verschil kan worden gevonden tussen de Apple en Android opladers. Apple hanteert namelijk andere opladers dan de smartphones die uitgerust zijn met Android. Alle Android aanbieders maken gebruik van universele smartphone opladers, de micro usb oplader.

Android opladers

Door het gebruik van universele opladers is de Samsung oplader niet alleen voor alle Samsungs hetzelfde, maar komt hij ook overeen met de opladers voor HTC, Sony, Huawei etc. Sinds 2010/2011 worden alle Android telefoons geleverd met een micro USB oplader. Dit komt doordat veel grote spelers in 2009 een intentie verklaring hebben getekend die hen hier toe verplicht. Tot heden heeft Apple hier nog niet aan meegedaan. De kans is echter groot dat ook Apple over zal moeten gaan op een universele oplader, waarschijnlijk wordt dit niet eerder doorgevoerd dan voor 2017. Dit houdt wel in dat de micro USB op dit moment de meeste gebruikte smartphone aansluiting is.


Micro USB
 

iPhone/Apple opladers

Helaas doet Apple nog niet mee met de universele opladers. Dit is dan ook de reden dat er inmiddels twee verschillende iPhone opladers op de markt zijn gekomen. De oplader die gebruikt wordt voor iPhone 1, 2, 3 en 4, iPad 1, 2 en 3 en de oudere modellen van de iPod is de Apple 30 pins lader. De Apple lightning lader is geschikt voor nieuwe modellen zoals de iPhone 5, iPhone 6, iPad mini’s, iPad’s met retina display, de iPod Nano 7e generatie en de iPod touch 5e generatie. Er is een duidelijk verschil te zien tussen beide laders. De 1e lader is namelijk aanzienlijk breder in vergelijking tot de 2e lader. Wilt u de switch maken tussen de nieuwe en oude generatie kabel van Apple? Kijk dan is naar deze lightning naar 30 pin adapter.


De 30 pin Apple lader De nieuwe Apple lightning lader

 

Overige aansluitingen

De meeste moderne smartphones hebben een micro USB aansluiting of één van de twee Apple aansluitingen. Daarnaast zijn er natuurlijk aansluitingen die gebruikt worden voor tablets, camera’s en andere apparaten. De Apple iPads en iPods maken altijd gebruik van één van de twee eerder genoemde aansluitingen. Daarnaast zijn er Playstation controllers die gebruik maken van de micro USB aansluiting. Veel tablets gebruiken een andere USB aansluiting. Namelijk de mini USB. De mini USB lijkt erg op de micro USB alleen is de mini USB iets groter. De mini USB wordt gebruikt voor veel tablets, maar ook voor sommige camera’s en MP3 spelers. Verder zijn laptops tegenwoordig uitgerust met USB poorten. USB poorten kunnen gebruikt worden om verschillende apparaten op aan te sluiten. U kunt bijvoorbeeld een toetsenbord erop aansluiten, uw smartphone, de camera, de MP3 speler etc.


Belangrijkste aansluitingen 

Gelukkig komen er steeds meer universele laders. Hierdoor wordt het steeds gemakkelijker om de juiste kabel te herkennen. Waar vroeger voor elke telefoon en elk merk een andere lader nodig was, kunnen we nu één soort gebruiken voor de meeste apparaten. Hierbij zijn op de hedendaagse markt de Apple aansluitingen, de micro USB, de mini USB en de normale USB de belangrijkste aansluitingen.  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Reageren
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
J&S | Algemene voorwaarden | Privacy statement
Copyright © 2016-2017