Tips om van je telefoonverslaving af te komen!

  • Geplaatst op
  • Door Daan
  • 0
Tips om van je telefoonverslaving af te komen!

Vijftien jaar geleden was het nog mogelijk dat je niet bereikbaar was, simpelweg omdat mobiele telefonie nog in de kinderschoenen stond, het idee van smartphones in het zelfde rijtje stond als mensen op de planeet Mars en de 3G- en 4G-netwerken nog niet ontwikkeld waren. Nu is dat bijna niet meer voor te stellen. De oneindige bereikbaarheid met behulp van je smartphone heeft veel voordelen met zich mee gebracht. Zo hoef je niet meer een complete atlas mee te nemen wanneer je een onbekende route gaat fietsen, en kan je in geval van nood altijd je vader/beste vriend(in)/vriend(innet)je bellen. Maar de mogelijkheden van de smartphone hebben ook een negatieve kant: we kunnen niet meer zonder. Dit verschijnsel heet ook wel ‘nomofobie’. Wat is dit, en vooral: wat kan je eraan doen?

Wat is nomofobie?
Nomofobie is een overmatige angst om niet continu bereikbaar te zijn met je mobiele telefoon of smartphone. De term is afgeleid van het Engels: no mobile-phone phobia. Kenmerken van nomofobie zijn:

- Op elke plek waar je regelmatig komt opladers leggen om een lege batterij te voorkomen;
- Je smartphone overal mee naartoe nemen, als het kon zelfs onder de douche, om niks te missen;
- Tijdens de werkpauzes is een smartphone voor jou wat een sigaret voor een roker is;
- Als je je verveelt open je automatisch apps als Facebook, Twitter of Instagram zonder reden;
- Je vindt afspreken met vrienden of vriendinnen in real life niet meer nodig, want je spreekt ze toch al elke dag via WhatsApp?!
Herken je je in één of meer van deze situaties, dan moet je je toch even flink achter je oren krabben om je af te vragen of je verslaafd bent aan je telefoon. 


HELP! Wat kan ik eraan doen?

Gelukkig is er nog hoop. We geven je een stappenplan om in mindere of meerdere mate van je telefoonverslaving af te komen.

Stap 1.
Zet je telefoon in vliegtuigstand wanneer je gaat slapen. Het helemaal uitzetten van je telefoon is misschien wat heftig, want moet je midden in de nacht 112 bellen dan kost het inschakelen van je telefoon te veel tijd. In vliegtuigstand komen er echter geen sms’jes, appjes, e-mails en andere notificaties binnen. Wanneer was ook alweer de laatste keer dat je 8 uur achter elkaar sliep? 

Stap 2. Begin de dag met een kop thee of koffie en de ochtendkrant in plaats van eerst een blik te werpen op je smartphone. Kranten gaan vaak dieper in op het nieuws van de dag dan de apps van Nu.nl en de NOS, dus dan kan je bij de koffieautomaat een interessantere zin eruit gooien dan, ‘oh ja, dat heb ik ook gelezen’, om vervolgens alleen maar lief lachend bij het gesprek van je twee andere collega’s te staan. Bovendien kun je zonder smartphone rustig de dag die komen gaat op een rijtje zetten. Get organised!

Stap 3. Bepaal welke notificaties en apps écht van belang zijn. Is het nodig dat je vaak je e-mail checkt, zorg dan dat je hiervan nog steeds notificaties ontvangt. Zijn sommige WhatsApp-groepen echter totaal niet van belang om continu te volgen, schakel meldingen hiervoor dan uit. Ja, dat kan! En zo zijn er vast nog een aantal apps waarbij je het aantal meldingen flink kunt terugschroeven. Bovendien kun je spelletjes helemaal verwijderen, en bedenk eens wat een verademing het zou zijn als je Facebook van je telefoon af gooit en alleen nog thuis op je computer bekijkt (misschien is dat laatste alleen weggelegd voor de echte die-hards).

Stap 4. Onderdruk de neiging om elke melding te checken of schakel zowel geluid als trilfunctie uit. Voordeel hiervan is dat je meer gefocust bent op het werk dat je doet, en daardoor zowel je efficiëntie als je kwaliteit verbetert. Bovendien zal je gesprekspartner blij verrast zijn wanneer je hem of haar onverdeelde aandacht geeft. Het is een beetje geven en een beetje nemen in het leven.

Stap 5. Laat je smartphone eens thuis! Deze laatste stap is voor veel mensen waarschijnlijk hetzelfde als zonder parachute uit een vliegtuig springen. Het grote voordeel: aan het thuis laten van je smartphone ga je niet dood. Begin met kleine periodes, zoals de dagelijkse wandeling met je hond of wanneer je gaat sporten (kan-ie ook niet gestolen worden). Schroef dit op, totdat je een week met vakantie gaat en alleen wat van je laat horen als je toevallig een internetcafé tegen het lijf loopt. Dat is pas uitrusten.


Waar maken we ons nou eigenlijk druk om?

Je hebt niet continu je smartphone nodig. Een mens kan ook prima zonder, en heeft het ook lang genoeg zonder gedaan. De mogelijkheden van een smartphone zijn vooral leuk en zorgen ervoor dat je je nooit meer hoeft te vervelen. Maar het lezen van een goed boek of het doen van een bordspel kunnen de verveling ook verdrijven. Door je telefoon af en toe eens weg te leggen zal je creativiteit een boost krijgen. De smartphone is echter ook een handig hulpmiddel in het dagelijks leven. Dus helemaal zonder, dat nooit meer.  

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Reageren
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
J&S | Algemene voorwaarden | Privacy statement
Copyright © 2016-2017